Hasznos infók

Tudja-e,

hogy az ablakok a homlokzat leginkább gyenge pontjai? Az ablakfelületek ugyan csupán 8 %-át teszik ki az épületek külső burkolatának, mégis ezek okozzák a hő-energiaveszteség közel 40 %-át.
Új építés vagy felújítás - válasszon energiatakarékos nyílászárót, még akkor is, ha ezek beszerzése valamivel többe kerül. A megfelelő műanyag nyílászáróval mintegy 30 évig gondtalan közérzetet biztosíthat magának otthonában és még spórol is:

 • Csökkentse fűtési költségeit és kímélje pénztárcáját
 • Élvezze a karbantartásmentes lakóminőséget
 • Minimalizálja a CO2 kibocsátást és segítse környezetünk védelmét
 • Őrizze meg a fosszilis nyersanyag-erőforrásokat a következő generációk számára
 • Környezetünk érdekében az egyrétegű és a régi kétrétegű (1995 előtti) üvegezésű nyílászárók kicserélése javasolt, mert ezek hő-energiaveszteséghez, így jelentős CO2 kibocsátáshoz vezetnek.

Mi az az U-érték?

Az ablakok szigetelési értékeinek egyre nagyobb szerep jut. Az U-érték (hő átbocsátási tényező) a szerkezet hő veszteségét adja meg m2-enként.

Vagyis:

Minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb az ablak hőszigetelési tulajdonsága.

 • Ug = az ablaküvegre vonatkozó érték (g = glas)
 • Uf = az ablaktokra vonatkozó érték (f = frame)
 • Uw = a teljes ablakra vonatkozó érték (w = window)

Tisztítási, karbantartási és szellőztetési tanácsok műanyag nyílászárókhoz

A tok ápolása

Az iglo nyílászáróprofiljait idő- és értékálló, könnyen ápolható műanyagból gyártják. A sima, pórusmentes és higiénikus felszín tisztításához csupán egy kis híg mosószeres oldatra van szüksége. A por és eső okozta szennyeződéseket ezzel könnyen eltávolíthatja. Ne használjon felszínt kikezdő súrolószereket vagy vegyi anyagokat, mint pl. nitrooldatot, benzint vagy hasonló anyagot. A tisztítás gyakorisága a szennyeződés mértékétől függ. Ha olyan szennyeződés kerül a nyílászáróra, amit nem tud eltávolítani a fent leírtak szerint, kérjük tanácsadásért mindenképp forduljon nyílászáró szaküzlethez.

A tömítések ápolása

A műanyag nyílászárók tömítéseit magas minőségű, időjárás- és öregedésálló műanyagból készítik. A nyílászárók tisztításánál  a tömítéseket is rendszeresen tisztítsa meg a portól és egyéb szennyeződésektől. 
Speciális szilikon olajok rendszeres használatával, sokszorosával meghosszabbíthatja a tömítések rugalmasságát és funkcióképességét.

A vasalat ápolása

A vasalatok mozgékonyságukat és funkciójukat szórványos utóolajozással tartják meg. A vasalat mozgó részeit pár csepp olajjal, míg a záró részeket savmentes kenőzsírral, vagy vazelinnel kell kezelni, így megőrizheti a nyílászárók funkcióképességét.
Amennyiben további információkra van szüksége, kérjük forduljon nyílászáró szaküzlethez.

Szellőzés és fűtés

A modern műanyag nyílászárók úgy tömítenek és a falszerkezethez is úgy illeszkednek, hogy nem jöhet létre természetes levegőcsere. A modern nyílászárókkal egészséges légtérklíma érhető el, egyúttal csökkentheti fűtési költségeit is, ha gondoskodik a szükséges levegőcseréről. 
Gyors és hatékony az egymással szemben lévő ablakok keresztszellőztetése, mert egyetlen nyitott ablak magában sokszor nem elég. Már 5 perc is elég a levegőcseréhez. Alaposabb szellőztetéshez körülbelül 10 perc szükséges. 

 • szellőztessen napi három-négy alkalommal
 • szüntesse meg a légáramlás akadályait: a bútorok a faltól néhány centiméter távolságban helyezkedjenek el, a függönyök ne lógjanak közvetlenül a fűtőtest elé – csak az ablakpárkányig érjenek.
 • a kevésbé fűtött helyiségek ajtóit tartsa csukva
 • gyakrabban szellőztessen, ha főzés, fürdés, tusolás, stb. miatt nedvesség keletkezik
 • az év hidegebb időszakaiban az ablakot naponta többször rövid időre teljesen nyissa ki ahelyett, hogy hosszú órákra bukóra állítaná
 • a nedves levegőt kintre vezesse – ne más helyiségek felé
 • a párás ablak egyértelmű jele annak, hogy szellőztetni kell
 • a fűtés és a rendszeres szellőztetés az egészséges légtérklíma előfeltételei

Műanyag nyílászárók tisztítása beépítés után

A legnagyobb gondosság ellenére is felléphetnek a beépítésnél szennyeződések, pl. vakolat, tapéta-és egyéb ragasztóanyagok maradványai, stb. A vakolatmaradványok és festéknyomok félkemény spachtlival eltüntethetők óvatos oldalirányú kaparással, majd nedves törlőkendővel. 

Kérjük, ügyeljen arra, hogy a vakolat éles kavicsszemcséi ne karcolják meg a felületet. Az üvegen maradt ragasztómaradványokat ferdén tartott borotvapengével óvatosan távolítsa el.

Kapcsolódó elemek

Kapcsolat

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 11/c.

Telefon: +36-1-798-9176

Mobil: +36-20-432-0979

Mobil: +36-20-462-7977  

Email: info@ablaksztar.hu 

Nyitvatartási idő hétköznap
10:00 - 18:00